tisdag 26 november 2013

ATLANTKORSNING

Då var det dags för avfärd!!!!!! Vi kommer lämna Gran Canaria och Puerto Rico om ett par timmar. Båten känns helt klar o vi är på gott humör och redo för 25 dar till havs. Sträckan är ca 2600 sjömil vilket betyder att vi behöver göra 104 sjömil om dygnet för att det ska ta 25 dar. I 5 knop gör vi 120 sjömil om dagen så vi tycker att runt 25 dagar låter troligt. Man kan dock alltid önska närmare 20 dar. 

Vi har sedan Mattis anlände kämpat o jobbat med båten hela dagarna o nätterna för att få den klar. Vi har hunnit super mycket på väldigt kort tid. Många tar flera dagar på sig att stuva maten försiktigt o noggrant. Vi fixade handling och sedan stuvning på ett par timmar. Och resultatet känns väldigt väldigt bra. 
Ett litet urval ur listan på det som gjorts på 2 dar:

Ringa försäkringsbolag
Ringa sattellefon
Vart i Las Palmas o fixat papper o stämpel på att vi får lämna o komma in i västindien
Byte av styrvajer
Löda nya kablar till kompasslyse
Fylla vattentank + drygt 30 flaskor o 2 dunkar med vatten
Handla mat o vatten + stuvning
Genomgång av riggen
Serva motor med oljebyte samt filter byten + ny rem + olja i backslag
Tanka diesel
Tvätta båt
Tvättat
Kalibrera autopilot
Flyttat om hela vindroder samt dragit om alla linor

Som vanligt när man gör något i Spanien så får man räkna med att det är strul och tar tid. I Puerto Rico sa dom att vi skulle åka till Las Palmas för att få officiell stämpel och godkänt för avfärd. I Las Palmas sa dom att vi skulle till Puerto Rico. Efter en liten paus och ren instinkt gick vi till Polisen och efter en stund kunde vi nöjt lämna med ett papper och en stämpel som de sa skulle vara giltig i Tobago. 
När vi var och handlade blev det också en liten typisk spanien "incident". Efter vi handlat klart, vilket blev 3 kundvagnar, så kom det ett butiks biträde och tog en vagn och körde ut på gatan, han skulle hjälpa oss få taxi hem verkade det som. Men ingen taxi ville köra oss. Efter mycket medling av 2 stycken afrikanska killar så lyckades vi få ta med oss vagnarna och gå till hamnen med dom ifall jag lämnade mitt körkort och vi var tillbaka med vagnarna inom 1 timme…….
Det blev iaf ett kul race ner till hamnen med många blickar på oss.

Tänkte avsluta detta inlägg med att visa vår inköpslista. Det är svårt att säga om vi har mycket med oss eller lite. Vi får helt enkelt se, men vi hoppas att det kommer finnas mat o vatten kvar när vi kommer fram. I västindien har vi hört att det är svårt att bunkra så det gör absolut ingenting om det blir över. Vi har med oss 230 liter vatten vilket ger 3 liter per dag o person om resan tar 25 dar. Övrigt så har vi 185 liter diesel som verkar räcka 6-7 dar om man kör lugnt. Gasol har vi en p11 som vi fyllde i Lissabon samt en extra campingaz på 2,6 kg. Vi har också med oss 10 liter rödsprit o trangiakök ifall nått går på tok med gas. Vi har kaffe, te och hur mkt kryddor o diverse som helst. Vi känner oss väl förberedda.

2 kg Caprice ris 1 snaps
100 gr Jasmine ris 4 whiskey
800 gr röda linser 1 teguila rose
500 gr Couscous 1 vodka
100 gr matkorn 2 rom
8kg spagetti 0,5 liter gin
6 kg pasta 0,5 l likör
13 paket nudlar      1  liter vit vin
3 påsar ravioli 2 liter rött vin
3 påsar tortellini 2 L skumpa
2 burkar torkad svamp 3 kartor öl
2 påsar torkade äpplen
1 pkt russin 5 påsar saltade majskorn (snacks)
1 pkt gojibär 4 påsar haribo godis
3 flaskor oliv olja 3 pringles
1 flaska chilisås 2 påsar nachos
1,5 kg ketchup 10 påsar godis
1 rhode island sås 11 chokladkakor
1 sweet baby ray sås
1 burk äppelmos
1 burk jordgubbssylt Konserv
1 burk äppelsylt 10 st Corned beef
2 vaniljsås 14 st tonfisk
1 burk bostongurka 14 st krossad tomat
2 burk majonaise 2 st skinka
2 burk nutella 8 st vita böner heinz
1 burk senap 9 st svamp
2 burk pesto 1 st tortellini
1 hamburger dressing 7 st köttbullar
3 små burk leverpastej 4 st ravioli
1 burk sardiner 4 st tomat hel
5 paket potatismos 5 st korv
1 peanut butter 8 st pastasås
1 kakao 1 st thai green curry
2 burk blåbärssylt 1 st mexican style chicken
6,2 kg potatis 2 st cocos mjölk
7 pkt köttpålägg till bröd 3 st frukt cocktail
3 liter nyponsoppa 1 st chicken baltic
7 liter saft 4 st ananas
9 liter juice 1 st chili con carne
4,5 liter mjölk 1 st chicken nått
2 kg oliver 2 st mini majs
1,1 kg morötter 4 st majs
4 tuber mjukost 2 st persikor
4 kg mjöl 1 st ärtsoppa
2,25 kg havregryn 1 st teriaki curry
3 kg mjölkpulver 1 st burrito mix
2 gurkor 1 st vasabi curry
12 tomater 3 st kikärtor
körsbärstomater 2 st bambuskott
1 pkt smör 1 st kidneybönor
2 pkt carvonara sås 2 st päronhalvor
20 gula lökar 1 st mango
8 röda lökar
4 paket flingor
1 kg oboy
2,5 pkt digestive
500 gr frityrsmet
1 pkt ballerina
1 pkt singoalla
7 pkt soppa
8 st vitlök
1 st zuccini
2,1 kg äpplen
2 pkt baguetter
2 pkt gräddsås
3 pkt pepparkakor
3 pkt kanelbullar
6 pkt knäckebröd
230 liter vatten
4 liter dricka
50 st ägg
1 pkt muffins

Vi har gjort en liten video som kan ses på http://www.youtube.com/watch?v=gqM-HBiROYw
eller här om det funkar :


Linus sprang och snabbhandlade 3 påsar mat till så nu finns det lite extra!!! =)
Vi ses om ett par veckor!

10 kommentarer:

  1. Lycka till önskar alla på AB Nordprotekt.

    SvaraRadera
  2. Haha, gillar inköpslistan starkt!

    Stort lycka till nu!

    /Ulrica

    SvaraRadera
  3. Lycka till och på återseende på andra sidan //Thomas

    SvaraRadera
  4. Lycka till!!

    / Frans & Vilmer

    SvaraRadera
  5. Lycka till ! / Bettan & Tomas

    SvaraRadera
  6. ojojoj nu blev jag nervös!!!! men spännande! kul å se filmen med alla förberedelser. ta det lugnt nu och ta hand om varandra!!! KRAMAR från gbg

    SvaraRadera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  8. Ni ser ju ut att ha bunkrat upp bara fint! Borde inte gå någon nöd på er :) Vad roligt med videodagboken, har man tur kanske det kommer nåt klipp från atlantöverfarten när ni kommit fram. Stort lycka till och segla lugnt!

    SvaraRadera
  9. Lycka till! Synd att ni inte var kvar på Gran Canaria när jag kommer ner! Hoppas att går enligt planerna!

    SvaraRadera
  10. Godspeed! Det gäller att göra som havet - våga...
    /Oskar

    SvaraRadera